In de vorige blog hebben we het gehad over wat NIS2 is en waarom het belangrijk is. Nu gaan we dieper in op een van de belangrijkste aspecten van de NIS2-richtlijn: de beveiligingsmaatregelen. Wat zijn ze en wat moet jouw bedrijf doen om eraan te voldoen?

Wat zijn beveiligingsmaatregelen?

Beveiligingsmaatregelen zijn technieken en procedures die worden gebruikt om de beveiliging van een netwerk of informatiesysteem te waarborgen. Dit kan alles omvatten, van het installeren van firewalls en het regelmatig bijwerken van software, tot het monitoren van systemen voor verdachte activiteiten en het implementeren van sterke toegangscontrolemaatregelen.

Wat vereist NIS2?

NIS2 vereist dat bedrijven “passende en evenredige technische en organisatorische maatregelen” nemen om de beveiliging van hun netwerken en informatiesystemen te waarborgen. Maar wat betekent dat precies?

In gewoon Nederlands betekent dit dat je moet doen wat nodig is om je systemen veilig te houden. Dit betekent dat je moet kijken naar je specifieke situatie – de soort gegevens die je opslaat, de soort systemen die je gebruikt, de mogelijke bedreigingen die je tegenkomt – en vervolgens passende maatregelen moet nemen om deze te beschermen.

Het betekent ook dat je beveiliging niet alleen een technische kwestie is. Ja, je hebt goede technologie nodig – up-to-date software, sterke firewalls, enzovoort. Maar je hebt ook goede organisatorische maatregelen nodig: duidelijke procedures voor hoe je met beveiligingsproblemen omgaat, een plan voor hoe je zult reageren als er iets misgaat, regelmatige controles en audits om er zeker van te zijn dat je beveiliging nog steeds sterk is.

Hoe kan ik eraan voldoen?

Het voldoen aan de beveiligingsmaatregelen van NIS2 kan een uitdaging zijn, vooral als je niet veel ervaring hebt met cybersecurity. Maar maak je geen zorgen, er zijn middelen beschikbaar om je te helpen, zoals Actabyte’s NIS2 as a Service, die we in een toekomstige blog zullen bespreken.