Het kan zijn dat je recentelijk hebt gehoord over iets genaamd NIS2 en je vraagt je misschien af, “Wat is dat? Moet ik me daar druk over maken?” Wel, als je betrokken bent bij een bedrijf dat op de een of andere manier met technologie te maken heeft, is het antwoord waarschijnlijk ja. Laten we eens duiken in wat NIS2 is en waarom het belangrijk is.

Wat is NIS2?

NIS2 staat voor de tweede Netwerk- en Informatiesystemen Beveiligingsrichtlijn, een EU-wet die gericht is op het versterken van de beveiliging van netwerken en informatiesystemen in heel Europa. Het is eigenlijk een herziening en uitbreiding van de eerste NIS-richtlijn en stelt hogere eisen aan bedrijven in een breder scala aan sectoren.

Waarom zou NIS2 mij iets moeten schelen?

Nou, ten eerste omdat het een wet is. Als je een bedrijf hebt dat onder deze richtlijn valt, moet je ervoor zorgen dat je er aan voldoet, of je riskeert serieuze boetes. Maar zelfs als je niet rechtstreeks onder de wet valt, is het toch een goed idee om te streven naar NIS2-compliance. Waarom? Omdat de principes en best practices die het bevordert goed zijn voor de beveiliging van je bedrijf.

De NIS2-richtlijn gaat over het versterken van de beveiliging op drie belangrijke gebieden: beveiligingsmaatregelen, beleid/management en bewustwording. In gewoon Nederlands betekent dit dat het bedrijven aanspoort om sterke beveiligingstechnieken te implementeren, goed beleid en procedures te hebben om deze te beheren, en ervoor te zorgen dat iedereen in het bedrijf zich bewust is van het belang van beveiliging en weet hoe ze veilig moeten handelen.

Dat zijn dingen die elk bedrijf zou moeten doen, toch? Dus zelfs als NIS2 geen wettelijke verplichting voor je is, is het naleven van de principes die erin worden uiteengezet een slimme zet om je bedrijf veilig te houden.

In de volgende blogs zullen we dieper ingaan op de specifieke eisen van NIS2 en hoe je eraan kunt voldoen. Dus blijf op de hoogte!